< terug naar overzicht
Kleinhandelplatform Storesquare stopt ermee
- Lise Vandemoortele
- Kleinhandel, Storesquare, Online retail
Op 28 februari 2020 zal Storesquare zijn online deuren sluiten. Het platform was gericht op kmo’s om hun online aanwezigheid te versterken, maar wat blijkt? De winst ligt hier veel lager dan in de winkel.
Storesquare vooral voor kleding en speelgoed
Storesquare bestaat nog maar enkele jaren. In 2016 richtte Roularta het platform op met als doel de lokale kmo’s te helpen meer online aanwezigheid te creëren. Veel kleinhandelaars hebben namelijk moeite op te boksen tegen de grote online shops. Het initiatief pakt echter niet uit zoals gehoopt en zal stopgezet worden.
Doorheen de jaren werd het aantal aanwezige handelaars op Storesquare steeds beperkter. Een oorzaak hiervan is dat enkel categorieën als kleding en speelgoed veel succes boekten op het platform. De rest van de categorieën hadden minder succes en haakten af.
Minder winst door prijs- én tijdsdruk
Toch blijft ook de winst bij de resterende ondernemingen uit. De grootste boosdoener is de prijsdruk: de meeste handelaars kunnen niet strijden tegen de lage prijzen die grote ketens online aanbieden.
Verder vergt een webshop enorm veel tijd en aandacht, meer dan veel kleinhandelaars verwachtten. Denk maar aan het logistieke werk, de regeling van het transport en het runnen van de webshop zelf. Deze investeringen blijken uiteindelijk groter dan wat de handelaar er voor in de plaats krijgt. Alles samengenomen lag bij veel kleinhandelaars de winst in de fysieke winkel hoger dan in de online variant. Voor veel handelaars bleek een webshop dan ook niet dé geschikte oplossing.
Storesquare als leergeld voor kleinhandelaar
Volgens Danny Van Assche, bestuurder van Unizo, was het toch een waardevol initiatief voor alle deelnemende kmo’s. Sommige handelaars beseffen nu dat een online winkel helemaal niets voor hen is, terwijl anderen gebruik maakten van Storesquare om later op eigen kracht een webshop te openen. Unizo onderstreept het belang van de online verkoop en spoort alle kmo’s aan om mee te gaan in de digitalisering van retail.
Hoewel er nieuwe ideeën uit voortgevloeid zijn, is de stopzetting van Storesquare toch ook een einde van de online hulp voor vele kleinhandelaars. Zij willen nog steeds nieuwe klanten naar hun zaak lokken in een tijdperk waar veel online gebeurt.
Een bredere kijk dan enkel online
Niet iedere handelaar heeft hier echter de middelen voor. Een gezamenlijk initiatief leek een erg goed idee, maar blijkt niet de beste oplossing te zijn voor vele kleinhandelaars.
Bij BeeNobby geloven we dat je niet zomaar met de school moet meezwemmen, maar een uniek plan op maar nodig hebt. Een plan om de klant meerwaarde te bieden op basis van de unieke eigenschappen en sterktes van jouw kleinhandel. Akkoord, E-commerce is niet meer weg te denken uit onze leefwereld, maar men moet breder kijken dan online. Met een proactief plan kan je zowel je fysieke winkel in de verf zetten, als de online aanwezigheid van je onderneming versterken en ondersteunen.
Net daarom ontwikkelde BeeNobby het retail driestappenplan, waarmee kleinhandelaars via een strategie op maat meerwaarde kunnen creëren en de verkoop kunnen doen toenemen.